Υλικά:
* 1 κιλό βροβιούς
* νερό
* ξύδι
* ελαιόλαδο
* λίγο αλάτι χοντρό
Εκτέλεση:
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη βάση και ξεφλουδίζουμε τους βροβιούς προσεκτικά. Τους χαράζουμε σταυρωτά, όχι πολύ βαθιά, και τους βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό. Τους πλένουμε πολύ καλά και τους ξεβράζουμε μια φορά, εκτός κι αν σας αρέσουν πολύ πικροί.
Μόλις μαλακώσουν λίγο (προσοχή: καλό είναι να «κρατάνε» λίγο, να είναι δηλαδή λίγο τραγανοί), τους κατεβάζουμε από τη φωτιά και τους ρίχνουμε παγωμένο νερό. Τους σερβίρουμε με πολύ ελαιόλαδο και ξύδι από κρασί χωριάτικο δυνατό.
Αν τώρα θέλουμε να τους βάλουμε σε βάζο, προσθέτουμε λίγο ζουμί από αυτό που τους βράσαμε, ξύδι, αλάτι και ελαιόλαδο.
Ευφροσύνη Κάτσουνα