Parallax image

Χοχλιοί με λαχανικά & σάλτσα χόνδρου

Σαλιγκάρια / Χοχλιοί
Next Project Χοχλιοί με πλιγούρι Χοχλιοί με πλιγούρι

Χοχλιοί με λαχανικά & σάλτσα χόνδρου


Προεργασία μαγειρέματος (αφορά όλες τις συνταγές) 

  1. Παίρνουμε όση ποσότητα σαλιγκάρια έχουμε υπολογίσει για το φαγητό που θα μαγειρέψουμε.
  2. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό κρύο, και τα σκεπάζουμε με ένα άδειο πιάτο.
  3. Τα αφήνουμε  περίπου μισή ώρα. Το κάνουμε αυτό, γιατί μετά από λίγη ώρα τα σαλιγκάρια με την υγρασία θα ζωντανέψουν!
  4. Παρατηρούμε τα σαλιγκάρια: ορισμένα έχουν βγει από το κέλυφος τους και ορισμένα άλλα όχι. Όσα έχουν βγει είναι υγιή και έτοιμα προς μαγείρεμα. Όσα δεν έχουν βγει επιχειρούμε απαλά με το χέρι να αφαιρέσουμε την μεμβράνη τους, αν βγουν από το κέλυφος είναι υγιή και έτοιμα προς μαγείρεμα.
    ΠΡΟΣΟΧΗ: εάν και μετά την αφαίρεση της μεμβράνης δεν βγουν από το κέλυφος τους, σημαίνει ότι δεν ζουν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κατανάλωσή τους!
  5. Στην συνέχεια τα βάζουμε σε καθαρό νερό και τα τρίβουμε αρκετά ανάμεσα στις παλάμες μας, έτσι φεύγουν και οι τελευταίες πιθανές ακαθαρσίες.
  6. Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό, αφού βράσει τα ρίχνουμε μέσα και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
  7. Τέλος τα ξεπλένουμε με αρκετό κρύο νερό.

Υλικά (για 4 μερίδες):

* 1.5 κιλό χοχλιοί ελεγμένοι, πλυμένοι και καθαρισμένοι
* 1 κούπα μουλιασμένος σε νερό παραδοσιακός χόντρος
* 1 κούπα ελαιόλαδο
* 5 ξερά κρεμμύδια σε φέτες
* 1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
* 4 φρέσκες τομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
* 1 κουταλιά πελτές τομάτας
* 2 πατάτες κομμένες στα τέσσερα
* 6 κολοκυθάκια μικρά ολόκληρα
* 1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε οκτώ κομμάτια
* 1 πρέζα πιπέρι
* 1 κουταλιά κοφτή αλάτι

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε τους χοχλιούς σε αλατισμένο νερό που βράζει και τους βράζουμε για 15-20 λεπτά.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλο το λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τον δυόσμο και τα σωτάρουμε να μαραθούν.
Έπειτα, σβήνουμε με τις τομάτες και τον πελτέ τομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό.
Προσθέτουμε τις πατάτες, τα κολοκύθια, την μελιτζάνα και όσο νερό χρειαστεί , αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 10 λεπτά.
Όταν περάσει το δεκάλεπτο, προσθέτουμε το χόντρο, χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο και αφήνουμε το φαγητό στην φωτιά για άλλα 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τέλος ρίχνουμε τα σαλιγκάρια, κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευτεί το φαγητό, προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί για να μην στεγνώσει και αφήνουμε για ακόμα 10 λεπτά να σιγοβράσουν όλα τα υλικά μαζί. 
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, τρίβουμε λίγο φρέσκο πιπέρι και στολίζουμε το πιάτο με μερικά φύλλα δυόσμου. 

доля
Χοχλιοί με λαχανικά & σάλτσα χόνδρου
Распечатать рецепт