Προεργασία μαγειρέματος (αφορά όλες τις συνταγές)
Υλικά (για 4 μερίδες):
* 1.5 κιλό χοχλιοί ελεγμένοι, πλυμένοι και καθαρισμένοι
* 1 κούπα μουλιασμένος σε νερό παραδοσιακός χόντρος
* 1 κούπα ελαιόλαδο
* 5 ξερά κρεμμύδια σε φέτες
* 1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
* 4 φρέσκες τομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
* 1 κουταλιά πελτές τομάτας
* 2 πατάτες κομμένες στα τέσσερα
* 6 κολοκυθάκια μικρά ολόκληρα
* 1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε οκτώ κομμάτια
* 1 πρέζα πιπέρι
* 1 κουταλιά κοφτή αλάτι
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε τους χοχλιούς σε αλατισμένο νερό που βράζει και τους βράζουμε για 15-20 λεπτά.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλο το λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τον δυόσμο και τα σωτάρουμε να μαραθούν.
Έπειτα, σβήνουμε με τις τομάτες και τον πελτέ τομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό.
Προσθέτουμε τις πατάτες, τα κολοκύθια, την μελιτζάνα και όσο νερό χρειαστεί , αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 10 λεπτά.
Όταν περάσει το δεκάλεπτο, προσθέτουμε το χόντρο, χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο και αφήνουμε το φαγητό στην φωτιά για άλλα 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τέλος ρίχνουμε τα σαλιγκάρια, κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευτεί το φαγητό, προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί για να μην στεγνώσει και αφήνουμε για ακόμα 10 λεπτά να σιγοβράσουν όλα τα υλικά μαζί.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, τρίβουμε λίγο φρέσκο πιπέρι και στολίζουμε το πιάτο με μερικά φύλλα δυόσμου.