Υλικά:
* 1/2 κιλό κουκιά ξερά
* 3 κρεμμύδια
* 3 σκελίδες σκόρδο
* 3 φύλλα δάφνης
* 4 μεγάλες-ώριμες ντομάτες ή 1 κονσέρβα κονκασέ ντοματάκια
* 1 κ.σ. πελτέ
* 1 κ.γ. ζάχαρη
* αλάτι-πιπέρι
* λίγο ρίγανη
* ελαιόλαδο
Εκτέλεση :
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό τα κουκιά να μουσκέψουν για να φουσκώσουν για ένα 12ωρο περίπου.
Την άλλη μέρα τα σουρώνουμε και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε την μαύρη κουκίδα. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να βράσουν για ένα 10λεπτό. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά. Στην κατσαρόλα βάζουμε λάδι και αφού έχουμε κόψει τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε φέτες, τα σωτάρουμε καλά και προσθέτουμε τα κουκιά. Ανακατεύοντας όλα μαζί τα υλικά καλά προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης. Προσθέτουμε και νεράκι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα κουκιά και να μείνουν με τη σαλτσούλα τους. Τέλος, ρίχνουμε το ανάλογο αλατάκι και την ρίγανη.