Υλικά: (Για 4 - 6 άτομα)
* 4 κ.σ. βούτυρο
* 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 2 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα μαζί με λίγα από τα φύλλα τους
* 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
* 2 μαραθόριζες κομμένες σε ροδέλες
* ½ -1 ματσάκι άγριο (ή καλλιεργημένο) μάραθο χωρίς τα κοτσάνια του και ψιλοκομμένο
* 1 λίτρο ζωμό κότας
* 1 κ.κ. ξύσμα πορτοκαλιού
* ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
* 1 γερή κουταλιά της σούπας
* αλάτι χοντρό
* 2-3 στροφές του μύλου φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Λιώνω το βούτυρο σε μια βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα και μαραίνω τα κρεμμύδια και το σκόρδο, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, για 10 λεπτά. Προσθέτω στην κατσαρόλα τις ροδέλες του μάραθου και τον αφήνω να σοταριστεί κι αυτός, ανακατεύοντας τον πότε-πότε. Μόλις δω πως έχει μαλακώσει, τον διαβρέχω με τον ζωμό, προσθέτω τα φυλλαράκια που ξεχώρισα από το ματσάκι του μάραθου και το ξύσμα του πορτοκαλιού, καλύπτω το σκεύος με το καπάκι του και αφήνω την σούπα να σιγοβράσει για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα κομμάτια της μαραθόριζας. Στη συνέχεια μεταγγίζω την σούπα στο μπολ του μπλέντερ και την πολτοποιώ. Επειδή δε οι μαραθόριζες ενδέχεται κάποιες φορές να είναι ιδιαίτερα ινώδεις, περνάω πάντα τη σούπα από λεπτό τρυπητό και στην συνέχεια προσθέτω την κρέμα γάλακτος και τρίβω από πάνω της πιπέρι. Την ρίχνω ξανά στην κατσαρόλα για λίγο ώστε να τη σερβίρω ζεστή. Αν προτίθεμαι να την σερβίρω κρύα, την αφήνω να κρυώσει πρώτα και στη συνέχεια αντί για κρέμα γάλακτος προσθέτω ίση ποσότητα γιαούρτι. Τότε όμως ενώ τη βράζω αντί για 1 λίτρο ζωμό, χρειάζονται 1200 ml.
Θάλεια Τσιχλάκη