Υλικά:
* ½ κιλό καρότα, καθαρισμένα και κομμένα εγκαρσίως και στη μέση αλάτι
* ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 3 - 4 σκελίδες σκόρδο
* 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού ή λάιμ
* πάπρικα στη μύτη του κουταλιού
* ¼ του κουταλιού κύμινο
* μπούκοβο στη μύτη του κουταλιού
* ¼ του φλιτζ. ταχίνι
* 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ελαιόλαδο,
* αλάτι και πιπέρι
* ελάχιστο σησαμέλαιο (προαιρετικά)
Υλικά για τα πικάντικα ρεβίθια:
* 2 φλιτζάνια βρασμένα ρεβίθια
* 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
* 1 κουτ. σούπας πάπρικα (κι άν είναι και καπνιστή ακόμη καλύτερα)
* αλάτι
Εκτέλεση:
Απλώνω τα κομμένα καρότα σε ένα ταψί, καλυμμένο με χαρτί φούρνου, τα λαδώνω λιγάκι, αλατίζω και τα ψήνω στο 200 για ένα ημίωρο περίπου, να ξανθίσουν και να αρχίσουν να γίνονται τρυφερά. Στη φωτιά της κουζίνας, στο βαθύ μαντεμένιο τηγάνι, ζεσταίνω λίγο ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά ροδίζω κρεμμύδι και σκόρδα ψιλοκομμένα. Να καραμελώσουν και να μην καούν. Τα ενισχύω με το λεμόνι ή λάιμ, το κύμινο, την πάπρικα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Αν έχω ζωμό έτοιμο, (τι άξια νοικοκυρά!) τον επιστρατεύω. Αλλιώς διαλύω 2 κύβους βιολογικού ζωμού λαχανικών σε 3 φλτζ. ζεστό νερό. Ενώνω τις δυο παρέες των υλικών μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα. Μαζί και το ταχίνι και το ζωμό λαχανικών. Με το μίξερ «μπαστούνι» τα λιώνω όλα και τα κάνω κρέμα. Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και σερβίρω προσθέτοντας μια χουφτίτσα πικάντικα ρεβίθια και λίγες σταγόνες σησαμέλαιο.
Εκτέλεση για τα πικάντικα ρεβίθια:
Ο σκοπός μας είναι να γίνουν τραγανά και νόστιμα: ζεσταίνουμε σε τηγάνι το λάδι με μέτρια φωτιά και τα περνάμε μερικές βόλτες για ένα 5λεπτο, αρωματίζοντάς τα με το αλάτι και την πάπρικα.
Αναστασία Λαμπρία