Υλικά:
* ½ λίτρο ζωμός κότας
* 2 κ.τ.σ. (30 γρ.) βούτυρο φρέσκο
* 1 σκελίδα σκόρδο
* 1 κ.τ.σ. αλεύρι
* 75 ml λευκό κρασί ξηρό
* 75 γρ. έμενταλ ή κασέρι τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
* μια πρέζα μοσχοκάρυδο
* φρεσκοτριμμένο πιπέρι
* μερικές φέτες ψωμί του τοστ
Εκτέλεση :
Ετοιμάζω πρώτα τα κρουτόν. Κόβω τις φέτες του τοστ με κουπ-πατ για μπισκοτάκια σε διάφορα σχήματα. Αλείφω με λίγο βούτυρο ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνω τα ψωμάκια μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζω και τα αφήνω στην άκρη. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω τον ζωμό της κότας. (Αν δεν έχετε ζωμό στο ψυγείο, μια απλή λύση είναι να διαλύσετε έναν κύβο σε μισό λίτρο νερό που βράζει). Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνω το βούτυρο, σοτάρω το σκόρδο, ρίχνω το αλεύρι και τα αφήνω να σοταριστούν για λίγο. Προσθέτω τον ζωμό, ανακατεύοντας καλά για να διαλυθεί εντελώς το αλεύρι και να μην κάνει κόμπους. Ρίχνω και το κρασί, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω τη σούπα να βράσει μέχρι να δέσει και να γίνει όσο πυκνή την θέλω. Σβήνω τη φωτιά, προσθέτω το τυρί, λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύω καλά μέχρι να αποκτήσει η σούπα κρεμώδη υφή. Σερβίρω αμέσως με τα κρουτόν και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σημειώσεις:
Λίγο τηγανητό σκόρδο (το πουλάνε σε βαζάκια σε ασιατικά μπακάλικα) από πάνω ταιριάζει καταπληκτικά στη σούπα αυτή.
Αλάτι δεν χρειάζεται αν χρησιμοποιήσετε κύβος ή αν ο ζωμός σας είναι αλατισμένος, έχει και το τυρί το δικό του.
Κική Τριανταφύλλη