Υλικά: (για 8 άτομα)
* 1 χούφτα και κάτι ξερά αφυδατωμένα μανιτάρια
* 4 φλιτζάνια ζεστό νερό
* 300 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια βούτυρο
* 2 κουταλιές (ή ελαιόλαδο 3-4)
* 2 πράσα ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
* 1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο
* 1-2 κλαδάκια δεντρολίβανο
* 1-2 χούφτες κάστανα (είτε βρασμένα είτε εν κενώ)
* 3 φλιτζ. ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
* αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι
* 1 φλιτζάνι γιαούρτι
* 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο (για τα μανιτάρια που θα στολίσουν τη σούπα)
Εκτέλεση:
Μουλιάζω τα ξερά πορτσίνι στο ζεστό νερό για ένα 20 λεπτο περίπου. Σουρώνω αλλά κρατάω το αρωματισμένο νερό (το περνάω από πολύ λεπτό σουρωτήρι και το φυλάω γι' αργότερα). Ψιλοκόβω τα μανιτάρια. Στην βαριά κατσαρόλα της σούπας ζεσταίνω το βούτυρο (ή ελαιόλαδο) και ρίχνω τα πορτσίνι, τα φρέσκα μανιτάρια (ξεσκονισμένα και κομμένα), το πράσο, το καρότο, το σέλινο και το δεντρολίβανο – όλα δηλαδή τα λαχανικά. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά - πυκνά για ένα 15 λεπτο περίπου ώσπου να πάρουν καλά χρώμα. Τελευταία προστίθενται τα κάστανα. Μετά, ο ζωμός, το υγρό των μανιταριών που 'χω κρατήσει κατά μέρος αλάτι και πιπέρι. Κλείνω το καπάκι και βράζω μαλακά για ένα ημίωρο το πολύ. Με το μιξεράκι “μπαστούνι” ή ανά δόσεις στο μούλτι ή ακόμη και στο πας πουρέ λιώνω όλο τα λαχανικά για να γίνει η σούπα κρέμα. Ανακατεύω καλά και προσθέτω το γιαούρτι. Λίγο προτού πάμε στο τραπέζι: Ζεσταίνω σε ένα τηγανάκι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρω λίγα μανιτάρια κομμένα σε φετάκια. Μυστικό δικό μου: μ’ αρέσει να βάζω πορτσίνι (από αυτά που είχα μουλιάσει) καλά στεγνωμένα. Γίνονται κριτσανιστά κι είναι ωραίος ο συνδυασμός πάνω από την κρεμώδη σούπα. Ωστόσο, το σύνηθες και ορθό είναι λίγα από τα φρέσκα μανιτάρια. Ελέγχω τη σούπα: μην παραείναι πυκνή; αν ναι, αραιώνω με ζωμό ή νερό. Την ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά και σερβίρω πασπαλίζοντας από πάνω τα μανιτάρια, τρίβοντας πιπέρι κι αν έχει περισσέψει και κανά τυράκι.
Συμβουλή: Θυμηθείτε ότι έχει γιαούρτι και ο βρασμός θα το κόψει.
Αναστασία Λαμπρία