Parallax image

Marathopites

Πίτες & Καλιτσούνια
Next Project Μπουρέκι Χανιώτικο Μπουρέκι Χανιώτικο
lixnarakia Previous Project lixnarakia

Marathopites


Υλικά

Για τη ζύμη:

* 1 κούπα νερό
* ½ κούπα ελαιόλαδο
* 1 σφηνάκι (50 ml) ρακή
* 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
* 3½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου (η κούπα μου είναι 250 ml)

Για τη γέμιση:

* 1 μάτσο μάραθο
   (150 γρ. καθαρισμένο μόνο τα φύλλα)
* 350 γρ. σπανάκι καθαρισμένο
   (ή σέσκουλα ή λάπαθα)
* 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
* 2-3 κουταλιές αλεύρι
* 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
* αλάτι
* πιπέρι

Ακόμη:

* λίγο αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
* ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χορταρικά μας πολύ καλά. Κρατάμε από το μάραθο μόνο τα φυλλαράκια και ξεχωρίζουμε τα κοτσάνια. Τα πλένουμε , τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα απλώνουμε σε πετσέτα ή σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Κάνουμε το ίδιο και με τα σπανάκια (ή τα άλλα χορταρικά που θα επιλέξουμε). Δεν κρατάμε καθόλου κοτσάνια, ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε ωμά τα χόρτα μας.

Φτιάχνουμε τη ζύμη ανακατεύοντας τα υγρά υλικά με το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνοντας να έχουμε μια κανονική ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Κόβουμε τα σπανάκια σε λεπτές λωρίδες: Κάνουμε μικρά ματσάκια και με κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε όπως το μαρούλι. Αλατίζουμε και τρίβουμε να μαραθούν εντελώς. Προσθέτουμε τα μάραθα που επίσης έχουμε ψιλοκόψει, αλατίσει και τρίψει.

Ψιλοκόβουμε ή τρίβουμε με τον τρίφτη της ντομάτας το κρεμμύδι πάνω από τα χορταρικά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.

Αν πρωτομαγειρέψουμε τα χόρτα (αν δεν είναι ολόφρεσκα προτιμούμε αυτό τον τρόπο), πιθανόν να χρειαστούν λίγο περισσότερα από τις παραπάνω ποσότητες. Ψιλοκόβουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μάραθο και ελάχιστο νεράκι και όταν απορροφηθεί προσθέτουμε και το δεύτερο χορταρικό. Αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Μετά τα αδειάζουμε σε στραγγιστήρι για να μη μείνει ίχνος υγρασίας, περιμένουμε να κρυώσουν και τα χρησιμοποιούμε.

Ανοίγουμε φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη, παίρνοντας κομμάτια ζύμης όσο ένα μικρό πορτοκάλι. Ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος που θέλουμε να έχουν οι πίτες μας (συνήθως αυτές τις κάνουμε μεγάλες) τετραγωνίζουμε κάπως το φύλλο μας ή το κάνουμε ολοστρόγγυλο. Θέλουμε λίγο πιο λεπτό φύλλο από ό,τι στις άλλες χορτόπιτες. Πρέπει να γίνουν λεπτές.

Απλώνουμε αρκετή ποσότητα γέμισης σε κάθε κομμάτι και την κλείνουμε. Πατάμε με το χέρι να κολλήσει το φύλλο στις ενώσεις και να μην ανοίξει στο τηγάνισμα. Κλείσιμο με «τσίμπημα» ή με πιρούνι.

Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε τις πίτες μας και από τις δύο πλευρές και βγάζουμε σε χαρτοπετσέτες να στραγγίξουν το περίσσιο ελαιόλαδο, μία-μία ή δύο-δύο, ανάλογα με το μέγεθος

Σερβίρονται ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύονται ιδανικά με ρακή (τι άλλο!).

Παρατηρήσεις:

Μπορούμε να διατηρήσουμε αυτές τις πίτες στην κατάψυξη. Βάζουμε ανάμεσά τους χαρτί κουζίνας να μην κολλήσουν, τις παγώνουμε σε ένα δίσκο για μια ώρα και τις φυλάσσουμε σε σακούλες κατάψυξης με το χαρτί. Όταν θα τις τηγανίσουμε δεν χρειάζεται να τις ξεπαγώσουμε, απλά τηγανίζουμε σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία για να τηγανίζεται και το εσωτερικό τους.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

доля
Marathopites
Распечатать рецепт